Arhiva obavijesti

 
 
Picture of Ante Bilušić
Predavanje "Words and Waring type problems"
by Ante Bilušić - Wednesday, 9 March 2016, 7:02 PM
 
U organizaciji Veleposlanstva Države Izrael i Splitskoga matematičkoga društva, u ponedjeljak, 14. ožujka 2016. u 12 sati, u dvorani B3-17 PMF-a u Splitu, Ruđera Boškovića 33 (Zgrada tri fakulteta)

prof. dr. sc. Aner Shalev
Einstein Institute of Mathematics at the Hebrew University of Jerusalem

održat će predavanje pod naslovom

Words and Waring type problems


Sažetak predavanja:
A classical theorem of Lagrange says that every natural number is a sum of 4 squares. Waring conjectured that every natural number is a sum of g(k) k-th powers, and this was proved by Hilbert and others.

We will provide background and then focus on recent non-commutative analogues of this result in Group Theory, with emphasis on word maps on Önite simple groups, Lie groups, and linear groups. In particular we will discuss a recent proof of a 60 year old conjecture of Ore. We will conclude that, in some sense, the non-commutative world behaves better than the
commutative world.Životopis predavača:
Aner Shalev rođen je u kibucu Kinneret 1958. godine. Studirao je matematiku i filozofiju na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, gdje je 1988. godine stekao titulu doktora prirodnih znanosti iz znanstvenog polja matematika. 1992. godine, nakon postdoktorskog usavršavanja na Sveučilištu u Oxfordu, član je Einsteinovog instituta za matematiku na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu na kojemu je sada redoviti profesor. Od 1999. do 2001. godine prof. Shalev je bio čelnik Instituta, a pozvana predavanja je održao na sveučilištima diljem svijeta, uključujući ona u Princetonu, Yaleu, Oxfordu, Parizu, Chicagu, Londonu, Cambridgeu i Berkeleyu. Na Međunarodnom kongresu matematičara u Berlinu 1998. godine je bio gostujući predavač.

Glavno područje istraživanja prof. Aner Shaleva je teorija grupa, a bavi se i Liejevom algebrom i teorijom vjerojatnosti. Objavio je oko 120 znanstvenih članaka u različitim znanstvenim časopisima s međunarodnom recenzijom.

Više pročitajte na https://en.wikipedia.org/wiki/Aner_Shalev